ЦКС Новини 02 серпня 2017
2 серпня 2017

Зима ближче, ніж здається: спільна готовність ОСББ

Новость
Новость

Джерело: "Українська енергетика", автор: Яніна Дияк

 

Сани слід готувати влітку. Тож завбачливі голови об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) навіть у самому розпалі літа переймаються перспективою теплої зими та помірних цифр у платіжках під час опалювального сезону.

Через зростання вартості опалення дедалі актуальнішим стає питання термомодернізації осель. Адже, перефразовуючи народну мудрість, тéпло не там, де опалюють, а де теплó залишається в приміщенні.

Олена Свінтозельська вже шість років очолює  ОСББ «Київенерго». Її будинок впізнати легко з-поміж інших шістнадцятиповерхівок на вулиці Братиславській завдяки яскравому муралу.

Однак будинок на Братиславській, 12 вирізняється не лише цим – його мешканці  суттєво економлять на опаленні взимку. Порівняно з квартирами у тотожних немодернізованих багатоповерхівках трикімнатна квартира площею 67 кв. м у ОСББ «Київенерго» під час опалювального сезону щомісяця сплачує на 600 гривень менше – 1500 грн проти 2100 грн.

Комплексна тепломодернізація потребує великих фінансових вливань, тож Олена Валеріївна прийняла рішення взяти участь у міській програмі спільного фінансування «70/30» у 2015 році. Будинок, який вона очолює, завдяки програмі сплатив ремонт котельної та отримав кошти від міста на утеплення бокових стін.

 

 

p7495570 wikimedia 3852573714665819246 Exclamation mark red

Довідка:

«70/30» – це конкурсна програма співфінансування енергоефективних заходів у житлових будинках ОСББ та ЖБК на умовах 70% оплати зі столичного бюджету, 30% оплати за рахунок ОСББ/ЖБК. За проведення конкурсу відповідає Департамент житлово-комунальної інфраструктури м. Києва, рішення приймаються конкурсною комісією. В рамках проекту учасник програми повинен обрати щонайменше два види робіт, один з яких  здійснює  ОСББ  за власні кошти, і вартість якого складе 30% загальної вартості проекту, а другий вид оплатить і виконає місто в обсязі 70% від загальної вартості

 

 «Упродовж першого року після утеплення не було ніяких відчутних змін у рахунках за опалення, бо було утеплено лише дві бокових стіни загальною площею 1200 кв. м. У 2016 році утеплили майже весь будинок, лишилися неутепленими найскладніші в плані виконуваних робіт однокімнатні квартири. Наступного року буде утеплено і їх, адже через панорамні вікна та шви проходить холод, що знижує загальну температуру по будинку», – зауважила Олена Свінтозельська.

За опалювальний період 2015-2016 року будинок спожив на опалення 443,41 Гкал. Завдяки переобладнанню індивідуального теплового пункту (ІТП) та встановленню регулятора температури вдалося зекономити від 120 до 150 Гкал на рік порівняно зі споживанням минулих періодів. Враховуючи ціну за опалення (16,14 грн за 1 кв. м) економія склала від 78 869 до 98 568 грн на рік з будинку. Аналогічні немодернізовані будинки без лічильника сплатили за тепло на 50% більше.

За опалювальний період 2016-2017 року ОСББ «Київенерго» у зв’язку з тривалими холодами спожило 459,06 Гкал. Враховуючи ціну за опалення 32 грн за 1 кв. м, це обійшлося будинку у понад мільйон гривень. Тотожні будинки без лічильника, які не провели заходи із термомодернізації, сплатили на півмільйона гривень більше (майже 40% переплати).

Успішне утеплення багатоповерхівки об’єднало мешканців та подарувало впевненість у власних силах. Другий етап комплексної термомодернізації Братиславська, 12 робила вже власним коштом. Інвестували у власний благоустрій і пільговики, і мешканці з нижчим рівнем достатку – необхідну суму розбили на кілька виплат.

«Важливо донести значимість операції, яку збираєшся виконувати.  Якщо мешканцям не поясниш і вони не зрозуміють, то підтримки не буде, лише спротив. Тому порозуміння зі співмешканцями – надважливе», – наголосила голова ОСББ.

«Громадяни не можуть впливати на вартість енергоносіїв, але можуть впливати на обсяг споживання. Провести термомодернізацію всього будинку, аби бачити економію від вжитих заходів, можливо, коли є ОСББ, – зауважила Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА. – Досвід ОСББ «Київенерго» є взірцевим, і важливо, що його переймають дедалі більше ОСББ і ЖБК в Україні і Києві зокрема».

Як зазначав заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантєлєєв, самоорганізовуватися навколо проблем будинку необхідно. Мешканці багатоповерхових будинків можуть суттєво зменшити суми у платіжках, але це повністю залежить від їхньої власної активності – готовності створити ОСББ, провести термомодернізацію будинків і встановити прилади обліку. «Чим швидше ми зрозуміємо, що ми не можемо стояти осторонь від проблем енергозбереження, тим швидше ми зможемо впливати на ці розрахунки,» — наголосив Петро Пантєлєєв.

 

фото 1

У 2017 році ОСББ «Київенерго» бере участь у програмі співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках Києва «70/30»  комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація». Олена Свінтозельська  замовила капітальну реконструкцію електрощитової, адже будинку понад 30 років, і масове встановлення електричних бойлерів задля заощадження може призвести до серйозних проблем із електропостачанням.

30% вартості реконструкції щитової (відповідно до кошторису це майже 70 тис. грн), які вносить сам будинок, Олена Валеріївна сплатила з коштів, отриманих за оренду приміщень на прибудинковій території. Замість звичного для спальних районів сміттєзбірника біля будинку функціонує яскрава кав’ярня, а у дверях просто під муралом готовий надавати свої послуги каменяр.

Виявити і залучити усіх активних мешканців тяжко, але постійне інформування про важливість модернізації та реальні дії, які у підсумку підвищують якість життя, стимулюють людей  бути ініціативними та не боятися прийдешньої зими. Не такі страшні тарифи, якими їх малюють, якщо ОСББ є справді об’єднанням. Адже, перефразовуючи народну мудрість, разом і багатоквартирний будинок легше термомодернізувати.