ЦКС Новини 21 квітня 2016
21 квітня 2016

Як визначитись з управлінням будинку?

Згідно Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» №417-8 до 1 липня 2016 року мешканці багатоквартирних будинків мають визначитися з формою управління.У громадян відразу виникає безліч питань з цього приводу. Давайте з’ясуємо, які існують варіанти у вирішенні даного питання.

1.Законом передбачено три форми управління ( Стаття 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»):

  • створити ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) та делегувати право голові правління обирати управителя.
  • обрати управителя (фізична особа – підприємець або юридична особа, яка за договором із співвласниками  забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб). Існує три форми власності управителя: загальнодержавна (будь які державні підприємства, які підпорядковуються міністерствам, відомствам), комунальна (підпорядковується місцевим органом влади) або приватна (ТОВ, ФОП).
  • самостійне управління будинком усіма співвласниками (всі рішення по управлінню приймаються на загальних зборах співвласників).

2.Якщо до 01.07.2016 року співвласники не визначаться з формою управління, управитель призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. (частина 5 статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» №417-8).

До моменту прийняття рішення про обрання управителя, функції виконавця послуг по утриманню будинків, споруд та прибудинкових територій буде здійснювати існуюча муніципальна  КП “Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду» відповідного району м.Києва.

Важливо: всі належні пільги та субсидії по сплаті квартплати та житлово-комунальних послуг для співвласників зберігаються.

3. Якщо у Вас виникають питання з даної теми, Ви можете зателефонувати у відділ дистанційного обслуговування споживачів комунального концерну «Центр комунального сервісу» за номером 247-40-40. Ми працюємо для Вас: понеділок - п’ятниця з 08:00 до 20:00, без перерви на обід, субота, неділя –вихідні.

4. У Києві відкривається набір слухачів у Центр навчання ефективним комунікаціям «Платформа комфорту» при Комунальному концерні «Центр комунального сервісу». Основною метою центру є навчання власників квартир у багатоквартирних будинках ефективно управляти своєю власністю, забезпечення висококваліфікованим управлінським персоналом керуючі компанії та інші підприємства житлово-комунального господарства. Початок заплановано на 20 травня 2016 року.

Програма навчального курсу буде насиченою.

Лекції читатимуть провідні спеціалісти комунального концерну «Центр комунального сервісу».

Пропонуємо наступні теми семінарів:

  • “Як вибрати найкращий варіант управління багатоквартирним будинком?” Тривалість семінару - 1 година.
    Семінар проводиться 1 раз на місяць безкоштовно для ініціативних груп.
  • “Як оформити взаємовідносини із управителем не створюючи об’єднання співвласників багатоквартирного будинку?”
    Тривалість семінару – 5-6 годин. Семінар платний (у вартість включено: інформаційно-консультаційне обслуговування на практикумі, пакет документів, кава-брейк, обід).
  • “Як і навіщо керувати своїм будинком”
    Тривалість семінару - 1 година. Семінар проводиться 1 раз на місяць безкоштовно для ініціативних груп.
  • Практикум “Як створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку?”
    Тривалість семінару – 5-6 годин. Семінар платний (у вартість включено:інформаційно-консультаційне обслуговування на практикумі, пакет документів створення ОСББ, кава-брейк, обід).

Запис для слухачів семінарів починається з 12 по 15 травня 2016 року. Для участі у семінарі Вам потрібно заповнити анкету. За додатковими питанням звертайтесь за номером телефону: 591-21-22 або завітайте на наш сайт http://edu.cks.kiev.ua/