ЦКС Новини 05 грудня 2017
5 грудня 2017

Як розраховуються тарифи за «комуналку»: роз’яснює «Центр комунального сервісу»

Новость

Як розраховуються тарифи, за що саме сплачують кияни, які необхідні послуги мають отримувати мешканці Києва  від керуючих компаній, що обслуговують їхні будинки? На ці питання надав відповіді комунальний концерн «Центр комунального сервісу», який  презентував ролик-роз’яснення щодо складової тарифу на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів до надання послуг відносяться: технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем, холодне та гаряче водопостачання, водовідведення, зливна  каналізація,  централізоване  опалення, енергопостачання. Крім цього це технічне обслуговування ліфтів, насосів підкачування води на верхні поверхи, освітлення в будинку та місць загального користування, вивіз сміття, прибирання прибудинкових територій та сходових клітин, винищення паразитів в підвалах та на дахах, обслуговування вентиляції тощо.

В тариф  входить ще низька послуг. Це полив дворів, прибирання та вивезення снігу, експлуатація номерних знаків на будинках , адміністрування нарахувань за послуги, отримання різних довідок.

Тариф розраховується керуючою компанією, що обслуговує  будинок. На нього впливають такі фактори, як розмір прибудинкової території, стан конструкцій, кількість поверхів, наявність ліфтів.    

Зазначається, що капітальний ремонт не входить до складової тарифу, бо він  є обов’язком співвласників багатоповерхових будинків. А  ось поточний  ремонт  прибудинкової території, спортивних та  дитячих майданчиків   входять до складу  нарахувань.  

 Тарифи затверджуються КМДА після поданих розрахунків компанією, що обслуговує  будинок.

«Ми впевнені, що кияни мають знати, за які саме послуги вони сплачують гроші. Також кожен житель столиці має усвідомлювати, з чого складається тариф саме в його будинку. 

В точках обслуговування споживачів співробітники  «Центр  комунального сервісу» стикаються з тим, що відвідувачі часто не знають, за що саме їм приходиться платити.   Тому ми наглядно  показали  перелік робіт та складові будинку, щоб спільно дбати про порядок в кожному домі», – зазначила Катерина Саркісова, генеральний директор комунального концерну.