ЦКС Новини 26 лютого 2021
26 лютого 2021

Як формуються суми до сплати за опалення, гаряче водопостачання та холодне водопостачання і водовідведення?

Нарахування за послуги з централізованого опалення, гарячого водопостачання та холодного водопостачання і водовідведення відбуваються залежно від наявності квартирних або загальнобудинкового приладів обліку.
 
Якщо у помешканні є квартирні лічильники, то нарахування відбуваються на підставі переданих споживачем даних. Тобто, різниця між поточними та попередніми показаннями множиться на тариф. Для можливості оплати лише за спожите – лічильники обов’язково мають бути справними, повіреними та опломбованими виконавцями послуг (лічильники опалення та гарячої води опломбовує
КП "Київтеплоенерго", холодної води – ПрАТ АК "Київводоканал").
Передавати показання потрібно щомісяця з 5-го числа до останнього дня місяця.
 
У разі відсутності квартирних лічильників нарахування проводяться згідно з показаннями будинкового лічильника. Від загального обсягу споживання віднімаються обсяги споживання, передані мешканцями квартир, які оснащені лічильниками, а отримана різниця ділиться пропорційно між усіма споживачами, у яких відсутні квартирні засоби обліку (для послуги з опалення – пропорційно опалювальній площі, для послуги водопостачання та водовідведення – пропорційно кількості проживаючих осіб).
 
Нарахування проводяться за нормами споживання у разі відсутності у споживачів квартирних лічильників та загальнобудинкового лічильника.
 
Норма споживання гарячої води за умови відсутності загальнобудинкового лічильника – 3 кубометри на особу, з урахуванням фактичних днів надання послуги у розрахунковому періоді.
Для гуртожитків - 1,2 м3 на особу з врахуванням кількості діб надання послуги.
Норма споживання холодної води на одну особу, з водопроводом, каналізацією, централізованим гарячим водопостачанням, з ваннами завдовжки більше ніж 1500 мм, обладнаними душами, становить 4,5 кубометрів на місяць.
З послуги опалення нарахування проводиться із розрахунку опалювальної площі, залежно від температури зовнішнього повітря та кількості днів надання послуги.