ЦКС Новини 12 жовтня 2023
12 жовтня 2023

#ЦКС_відповідає: як реструктуризувати борг за спожиті житлово-комунальні послуги?

Новость

     Споживачі, які мають заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги та, з об’єктивних причин, не мають можливості сплатити всю суму відразу мають можливість звернутися до комунального концерну «Центр комунального сервісу» (ЦКС) для оформлення договору реструктуризації (розстрочення) заборгованості. Реструктуризація заборгованості дозволить мінімізувати накопичений борг та є однією із умов отримання житлової субсидії.

     Звертаємо увагу, що для отримання житлової субсидії з початку опалювального сезону, при наявності заборгованості, потрібно надати, у тому числі, копію договору про її реструктуризацію. Інформуємо, що житлову субсидію не призначають у разі наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, яка прострочена понад три місяці та загальна сума якої перевищує 680 гривень.

     Щоб укласти договір реструктуризації заборгованості необхідно звернутися до будь-якого районного сервісного центру ЦКС (незалежно від місця проживання) за попереднім записом на сайті або в порядку живої черги, та подати заяву, оригінали й копії таких документів:

  • паспорт (або ID-картка та витяг з Єдиного державного демографічного реєстру);
  • картку платника податків PHOKПП (IПH) (не надається власником ID-картки в разі наявності ІПН в зазначеному документі);
  • документ, що підтверджує право власності житловим приміщенням / квартирою та витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності;
  • довіреність представника та його паспорт (якщо договір укладатиме представник власника).

     Отримати консультацію, звірити суму заборгованості, подати заяву та копії документів можна і в дистанційному режимі через:

     Нагадуємо, що договори реструктуризації укладаються щодо таких послуг: утримання будинку, споруд та прибудинкових територій / управління багатоквартирним будинком, вивезення побутових відходів, постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення.

     Перед підписанням договору реструктуризації (розстрочення) заборгованості фахівець ЦКС актуалізує дані власника, звірить суми заборгованості, платежів, показань лічильників та, за наявності підстав, зробить коригування нарахувань, а також узгодить період реструктуризації (розстрочення) заборгованості та розмір щомісячного обов’язкового платежу.

     Після врегулювання всіх питань та формування повного пакету документів споживач підписує договір. Осіб, які зверталися дистанційно, буде запрошено до сервісного центру для підписання договору в зручний для них час.