ЦКС Новини 24 листопада 2017
24 листопада 2017

Мешканці Києва можуть зробити ремонті роботи в багатоповерхівках за допомогою міських програм і при цьому заощадити

Новость

«Якщо кредит на 18 місяців, за результатами мешканці  платять та повертають до банку менше, ніж вони взяли за рахунок компенсації держави та допомоги міста», - як можна відремонтувати будинок чи під’їзд в Києві  за допомогою державних та міських програм розказала  в ефірі «Ukrlife.TV» Наталя Колосова, керівник навчальної платформи «Комфорт»  при комунальному концерні «Центр комунального сервісу» .  

   

«В Києві наразі  працюють дві програми «70/30». Перша  – це конкурс для ОСББ (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків) та ЖБК (житлово-будівельні кооперативи). На конкурсній основі відбувається  конкурс проектів. Почалася програма в 2015 році і на той час взяли участь 13 будинків. В цьому році вже 135 будинків ОСББ та ЖБК .  Це програма теплоенергомодернізації: на умовах співфінансування можна  поміняти вікна, двері в під’їзді – все що стосується місць загального користування та  утеплити будинок», - розтлумачила вона.

 В  навчальному центрі платформа «Комфорту»  проконсультують з цього приводу, розрахують  процент економії. Тобто,  30%  виконує власне ОСББ, а 70% - долучаються  кошти міста.

«Другий проект «70/30» почав працювати в цьому році. І це стосується ремонту,  реконструкції та реставрації   у всіх будинках,  яким більше 10 років», - зазначила Колосова.

Вона також підкреслила, що взяти участь може будь-який будинок, не обов’язково ОСББ та ЖБК. Це може бути простим будинком,  як раніше казали, комунальної форми власності. Але для цього  потрібно, щоб 75% власників квартир  погодилися взяти участь в ремонтній програмі.

В цьому році за такою програмою  зроблено ремонт в 52 будинках,  з них 6 будинків не є юридичними особами.

  • Хочу нагадати мешканцям, які хочуть зробити ремонт в своєму домі, що працює кредитування ОСББ та ЖКХ. На жаль, просто будинок не може взяти кредит, бо потрібна юридична особа. А ОСББ та ЖБК можуть взяти кредит на необхідні їм 30 відсотків. Кредит можна отримати в державних банках і це достатнього вигідно для юридичної особи. Тому що 35% кредиту  відшкодовує  агентство з держенергоефективності, саме  35%  вартості матеріалів та обладнання. Зі свого боку КМДА та місто відшкодовує 30% т тіла кредита. Якщо це кредит на 18 місяців, ми для себе розраховували, за результатами люди платять та вертають до банку менше, ніж вони взяли за рахунок компенсації держави та допомоги міста, - пояснила керівник навчального центру.

P.S  за більш детальною інформацією  до центру можна звернутися за телефонами:  (044) 591-21-22    та на сайті     http://edu.cks.kiev.ua/