ЦКС Новини 23 вересня 2019
23 вересня 2019

Інформація щодо призначення житлових субсидій!

Для призначення житлової субсидії громадянин надає:

– заяву про призначення житлової субсидії (за встановленою формою), 

– декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (за встановленою формою),

– договір найму (оренди) житла (за наявності),

– довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ)

Заява і декларація можуть бути надіслані поштою або в електронному вигляді з використанням інформаційних систем до районного управління праці соціального захисту населення

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального і розраховується на неопалювальний сезон  ( з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон ( з 1 жовтня по 30 квітня).

Для домогосподарств з індивідуальним опаленням субсидія розраховується на опалювальний сезон з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюють самостійно розрахунок субсидії на наступний період без звернення громадян ( крім сімей, у складі яких є особи, в яких за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України  взагалі відсутні доходи або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, внутрішньо переміщені особи, особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, особи, які є орендарями  житлових приміщень (будинків), особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають).

За наявністю заборгованості за житлово-комунальні послуги по домогосподарству житлова субсидія не розраховується.

Отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти протягом місяця органи соціального захисту населення про наступні зміни:

складу зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу;

переліку отримуваних послуг;

зміна виконавця послуг;

про здійснення одноразової покупки, придбання або набуття права власності на майно, вартість якого перевищує 50 тисяч гривень.

Отримувачі субсидії зобов’язані сплачувати обов’язкову частку платежу. Якщо вартість фактично спожитих послуг менша розміру призначених субсидій, сплачуються фактично спожиті послуги.

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх членів домогосподарства.

За рішенням місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

Також комісії можуть приймати рішення щодо неврахування при призначенні субсидії окремих осіб з числа зареєстрованих, які фактично не проживають за місцем реєстрації.