ЦКС Новини 22 травня 2015
22 травня 2015

До відома власників (орендарів, наймачів) житлових будинків, квартир (житлових приміщень у гуртожитках) м. Києва – споживачів ЖКП

Відповідно до тих перетворень, які проводить міська влада з метою удосконалення структури управління житлово-комунальним господарством міста Києва, в поточному році відбулася зміна виконавців послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Звертаємо Вашу увагу на те, що чинним законодавством передбачена єдина можливість надання вказаних послуг не інакше, як на договірних засадах.

Інформуємо Вас про те, що наявність договору укладеного із виконавцем послуг дає можливість споживачу:

  • мати чітко визначені умови взаємовідносин із виконавцем послуг;
  • знати повний перелік робіт, які входять в структуру тарифу, а також термінів і періодичності їх виконання;
  • обґрунтовувати свої вимоги до виконавця послуг, посилаючись на конкретні пункти домовленості;
  • користуватись зрозумілим і погодженим сторонами порядком вирішення досудових спорів щодо якісних та кількісних показників наданих послуг;
  • звернутись до виконавця послуг із позовом у разі не виконання останнім своїх зобов'язань, прийнятих за договором.

Повідомляємо також, що норми надання житлово-комунальних послуг встановлені з метою забезпечення санітарно-гігієнічних вимог проживання людей, підтримки несучої здатності конструкцій будинку та експлуатаційних характеристик внутрішньобудинкових систем. У зв’язку з цим відсутність укладеного зі споживачем договору не дає права виконавцю комунальних послуг відмовитись від їх надання, як і не звільняє споживачів від обов’язку оплати отриманих ними послуг.

Таким чином, укладення договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – це інструмент для відстоювання своїх інтересів.