ЦКС Новини 27 серпня 2021
27 серпня 2021

Чому у будинках з частковим квартирним обліком проведено перерахунок вартості опалення місць загального користування за минулий опалювальний сезон?

Згідно рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) КП «Київтеплоенерго» зобов’язане змінити методику розрахунку вартості опалення місць загального користування (МЗК) та провести відповідний перерахунок для будинків, частково обладнаних квартирними лічильниками тепла, а також відкоригувати нарахування за опалення за минулі опалювальні сезони для власників квартир у таких будинках.

24 червня 2021 року КП «Київтеплоенерго» отримало обов’язкові для розгляду рекомендації від Північного міжобласного територіального відділення АМКУ. Інформація про це розміщена на офіційному сайті відділенняЗа рішенням АМКУ КП «Київтеплоенерго» й надалі утримуватиметься від застосування Методики № 315 для розрахунків із споживачами, з якими не укладено договори відповідно до вимог ЗУ від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Раніше КП «Київтеплоенерго» застосовувало чинну Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг № 315 (далі — методика № 315), за якою витрати на опалення МЗК визначались, як відсоток від загального обсягу споживання тепла будинком, який, в свою чергу, залежав від кількості поверхів.

На вимогу АМКУ замість методики № 315 КП «Київтеплоенерго» застосовуватиме Методику розрахунку кількості теплової енергії, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення оплати за їх опалення № 359, затверджену у жовтні 2006 року (далі — методика № 359).

У липні був здійснений перерахунок споживачам саме за цією методикою. Вона передбачає розрахунок витрат на опалення МЗК за формулами, у яких врахована наявність квартирних лічильників, опалювальна площа МЗК, теплова потужність системи опалення, температура повітря у приміщенні та середньомісячна температура на вулиці.

Тому у липні в рахунках-повідомленнях мешканцям будинків, частково обладнаних квартирними лічильниками тепла, було відображено перерахунок за опалювальний сезон 2020/2021 у бік зменшення або збільшення, залежно від фактичних обсягів споживання тепла та відсотку встановлення у будинку індивідуальних приладів обліку.